Bezkonkurenční, ačkoli svou historií zcela jistě avantgardní, v každém případě však kultovní osmihranná luneta, která je ve svých rozích přišroubovaná k soudkovitému pouzdru, na něž plynule navazuje precizně zpracovaný náramek, se stala za půl století legendou.

Není asi potřeba ji více představovat. Na první pohled prostě vymezuje zásadní pilíř manufaktury ze švýcarského městečka Le Brassus. Tikající klenot Royal Oak je prostě legendou – a to bez debat. A jak již bylo řečeno, tato „must have“ modelová linie si letos připomíná padesát let své úspěšné existence.

Ukazuje se tak, že design návrháře Géralda Genty je poplatný napříč generacemi, jako by ani kapku nezestárnul. V případě bujarých oslav ale došlo k jemnému faceliftu celé linie, která si vysloužila i jedno malé ozvláštnění. Tím je výroční rotor automatického nátahu se skeletovaným číslem 50, které bude krášlit pouze letos dodané exempláře – čímž definitivně zvedne v následujících letech jejich hodnotu na sekundárních trzích, kde je cena za AP RO už nyní úchvatná.

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked
(ref.: 26735ST.OO.1320ST.01)

Rok 2022 přináší však ještě další zajímavost, a tou je vůbec první varianta modelu s létajícím tourbillonem, který je obklopený skeletovanou konstrukcí 3Hz strojku Calibre 2972. V ocelovém pouzdře se o slovo hlásí impozantní Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked.

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked
(ref.: 26735ST.OO.1320ST.01)

Futuristické vzezření celé skulptury indikující čas prozrazuje, že bude nadčasové, stejně jako konstrukce pouzdra, jež oslovila nespočet celebrit z celého světa. Jedinou smutnou zprávou tak zůstává nekonečný pořadník – to ale není překvapením u žádného modelu AP.

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked
Ref.: 26735ST.OO.1320ST.01 | automatický nátah | létající tourbillon |
ocel / ø 41 mm | vodotěsnost 50 m | ocelový náramek | 5 892 000 Kč

 

 

 

 

JL, Watch It! #46