Závodní jachting je ve sportovním kalendáři hojně zastoupen mnoha slavnými závody. Značka Richard Mille se rozhodla do něj přispět novou regatou Richard Mille Cup.

Od 10. do 23. června budou mít pozvaní milovníci plachtění možnost změřit své námořnické umění na kanálu La Manche. Během dvou týdnů budou mít fanoušci tu čest vidět některé z nejkrásnějších klasických plachetnic.

První ročník akce Richard Mille Cup 2023 je organizován za pomoci Royal Yacht Squadron, Royal Cornwall Yacht Club, Royal Dart Yacht Club a Société des Régates du Havre.

Tato klasická regata se zrodila z touhy vytvořit náročnou sportovní událost. Značka je již spojena se závody klasických závodních automobilů, jako je Le Mans Classic. Nová regata představuje příležitost pro majitele nejkrásnější klasických jachet projevit se na moři a rozvinout potenciál svých plavidel.

TIP: V nadcházejícím vydání #48 tištěného magazínu Watch It! si budete moci v rubrice Horologické přesahy o jachtingu přečíst. Magazín vyjde ve druhé polovině června.

Kritéria výběru jsou podobně přísná jako u soutěží automobilové elegance. Vybrané jachty musí být postaveny před rokem 1939 nebo musí být jejich mimořádně věrnými replikami a minimální velikost pro účast je 10 metrů délky u čáry ponoru.

Na vítěze klání čeká Richard Mille Cup 2023 unikátní pohár vyrobený britským klenotnickým domem Garrard

Mezi nimi budou i lodě navržené Williamem Fifem, včetně Moonbeam IV, jedné z mála velkých klasických gaffových kutrů, které ještě plují. Dnes je považována za jednu z nejkrásnějších klasických jachet na světě, a to nejen pro svůj exteriér, ale i pro své luxusní detaily. Vítěz prestižního britského Královského poháru z let 1920 a 1923 se bude plavit po boku dalších krásek z dílyn Fife, jako jsou Mariquita, Moonbeam 3, Altair, Tuiga a Lady Anne. A dalších klasických jachet včetně Mariette, Atlantic, Kelpie a Thalia.

Andrej Poliak