Do roku 2026 bude švýcarský hodinářský průmysl masivně nabírat a školit nové pracovníky. Vyplývá to z průzkumu švýcarského sdružení zaměstnavatelů hodinářského průmyslu (CP)

Během následujících třech let se v odvětví výrazně zvýší potřeba lidí s počátečním vzděláním; bude třeba vyškolit nebo přijmout 3835 zaměstnanců. Švýcarské sdružení zaměstnavatelů hodinářského průmyslu (CP) tento průzkum provádí jednou za pět let.

Nárůst počtu osob s počátečním vzděláním v odvětví předpokládaný pro rok 2026 (+12,5 %) je mnohem vyšší než v průzkumu z roku 2016 (+3 %). Konkrétně to představuje 1466 nových pracovních míst (oproti 400 místům pro období 2016-2021), k čemuž je třeba připočítat náhradu 2369 osob odcházejících do důchodu. Tento nárůst lze vysvětlit zdravou ekonomickou situací v odvětví a aktuálními důležitými potřebami výroby.

„Je jisté, že zhruba 30 učňů, které každoročně vyškolíme, nebude našim potřebám stačit. Potřebujeme tento počet zdvojnásobit, nebo dokonce ztrojnásobit,“ řekl švýcarské veřejnoprávní televizi RTS Co-president Chopardu Karl-Friedrich Scheufele. Informoval o tom server swissinfo.ch.

Andrej Poliak, zdroj:Federace švýcarského hodinářského průmyslu